ΝΙΣΥΡΟΣ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Ταξίδι στο χρόνο λέμε και το εννοούμε.
Με το που πατήσετε το πόδι σας στη Νίσυρο ξεχάστε κινητό, τάμπλετ και λάπτοπ, το σήμα δεν ευνοεί όσους θέλουν να εργαστούν στις διακοπές τους.
Να είστε προετοιμασμένοι. Ας ταξιδέψουμε λοίπον στη Νίσυρο, ενα νησί του Νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Το νησί σχηματίστηκε από εκρήξεις ηφαιστείου. Αποτελεί ένα μεγάλο ηφαιστειακό οικοδόμημα, ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, με μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων και άφθονες θερμές πηγές.
Καλύτερη επιλογή για να φτάσετε στο νησί είναι με αεροπλάνο ως τη Κω και από κει η απόσταση με το πλοίο είναι μία ώρα. Διαφορετικά, αν επιλέξετε τον παραδοσιακό τρόπο μετάβασης με το πλοίο από τον Πειραιά, θα σας πάρει περίπου 13 ώρες.
Μπορείτε να κλείσετε άνετα και γρήγορα τα εισιτήρια σας μέσω του λινκ που σας αφήνω πιο κάτω :
ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΟ PRAVLIS TRAVEL
Με το που φτάνουμε στο Λιμάνι, που ονομάζεται και Μανδράκι, πάμε απευθείας για να παραλάβουμε το αυτοκίνητο μας από το Nisyros Rent A Car and Motorbike - Manos K. Είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που συναντάς μόλις βγεις από το λιμάνι, αλλά και το μοναδικό γραφείο ενοικίασης εκεί μπροστά. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης στη Νίσυρο και διαθέτει 2 σταθμούς ενοικίασης στο νησί, στο Μανδράκι και στους Πάλους, οπότε δύσκολο να μη τους εντοπίσεις. Ο κύριος Μάνος μας περιμένει με χαρά για να μας γνωρίσει και να μας δώσει το αυτοκίνητο μας, ένα κόκκινο Polo. Υπάρχει πληθώρα αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων για να επιλέξετε αυτό που σας ικανοποιεί. Η κόρη του η Πόπη μας προμηθεύει με χάρτη του νησιού και με τις απαραίτητες πληροφορίες για το επόμενο τριήμερο. Μας ενημερώνει ότι το νησί διαθέτει μόνο ένα βενζινάδικο, το οποίο είναι δικό τους, οπότε προσοχή μην ξεμείνετε. Η επιχείρηση διαθέτει επιπλέον υποστήριξη σκαφών, χώρο wc με ατομικό μπάνιο για πελάτες με σκάφη, καθώς και υπηρεσία πλυσίματος ρούχων.
Σας αφηνουμε και το Link απο κατω :
2. Τζιβαέρι για πρωινό. Μη δοκιμάσετε να πάτε κάπου αλλού για πρωινό ή brunch, θα χάσετε τον χρόνο σας. Εδώ θα φάτε καλά! Πολλές επιλογές στο μενού του, όπως αυγά, σάντουιτς, γιαούρτι. O Γιάννης τα φτιάχνει όλα υπέροχα. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε και κάποια βραδιά με αυθεντικές ασιατικές γεύσεις από την Γιαπωνέζα σύζυγο του Hiroko.
3. Rythmos Cafe- Bar για καφέ/ποτό. Ξεκινάμε από την υπέροχη θέα του - προτείνεται να το επισκεφτείτε και για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Έχει και πάνω όροφο για ακόμα καλύτερη θέα. Συνεχίζουμε με το ότι είναι για όλες τις ώρες της ημέρας, όπως για να απολαύσετε τον καφέ σας ή κάποιο ρόφημα, να πιείτε ένα aperitivo, καθώς και ένα ποτό έως αργά το βράδυ ή ακόμα και να φάτε παγωτό. Ολοκληρώνουμε με το ότι η ιδιοκτήτρια του η Ειρήνη είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Για ότι απορία έχετε για το νησί, μη διστάσετε να την ρωτήσετε.
Λουτρά: Μόλις ένα χιλιόμετρο από το Μανδράκι θα βρείτε τις εγκαταστάσεις των λουτρών του νησιού. Στο ηφαίστειο ο υδροθερμικός κρατήρας «Στέφανος» είναι ένα ζωντανό ηφαιστειακό εργαστήρι που προσελκύει πλήθος τουριστών. Η θερμοκρασία του νερού φτάνει στους 48 ºC και οι εγκαταστάσεις διαθέτουν 11 ατομικούς λουτήρες και ένα ομαδικό. Τα λουτρά βοηθούν όσους πάσχουν από ρευματισμούς, αρθριτικά και άλλες παθήσεις.
Επόμενη στάση ο οικισμός Εμπορειός. Κτίστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με κάστρο με σπίτια το ένα κοντά στο άλλο, στενούς δρόμους και καμάρες. Προσφέρει ωραία θέα προς το ηφαίστειο και τις βουνοκορφές του νησιού. Η πλατεία του χωριού περιβάλλεται από σπίτια, μια εκκλησία και 2 ταβέρνες.
Ο Εμπορειός έχει κηρυχτεί ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και προστατεύεται τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το μεσαιωνικό κάστρο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο στο σύνολό του.
Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο που λειτουργεί ως φυσική σάουνα λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Συνεχίζουμε για τα Νικία ή Νικιά. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της Ελλάδας. Περιηγηθείτε στον μικρό εκθεσιακό του χώρο, όπου θα δείτε όλα τα πετρώματα του νησιού, επεξηγηματικούς χάρτες και πίνακες, όπως την ιστορία δημιουργίας της Νισύρου. Αν σας παίρνει ο χρόνος καθίστε να δείτε και το ενημερωτικό βίντεο. Κόστος εισόδου 4 ευρώ.
Κακά τα ψέματα όμως. Ο λόγος που θα επισκεφτείτε τη Νικιά είναι για την γνωστή πλατεία της. Οι Πόρτες, είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο του χωριού, λόγω των ψηφιδωτών της και του βοτσαλωτού, που το έχει φτιάξει ο ντόπιος τεχνίτης Πασχάλης Πασχαλάκης, από το 1923. Καθίστε για ξεκούραση σε ένα από τα καφενεία που βρίσκονται εκεί.
Μη παραλείψετε να κατεβείτε κάτω στον κρατήρα, να τον περπατήσετε και να αισθανθείτε τη μυρωδιά θειαφιού. Το προτείνουμε για απογευματινή επίσκεψη, μιας και ο ήλιος το πρωί θα σας ταλαιπωρήσει. Για την είσοδο θα πληρώσετε εισιτήριο περίπου 4 ευρώ!
Τις αφήσαμε για το τέλος, μιας και το νησί δε φημίζεται για αυτές. Όχι ότι δε θα βρείτε κάποια που να σας ικανοποιεί, αλλά δε θα σας μείνει και αξέχαστη.
Χοχλάκοι: Εντυπωσιακή παραλία άγριας ομορφιάς με μεγάλα μαύρα βότσαλα και καταγάλανα νερά. Βρίσκεται σε απόσταση περπατήματος από το Μανδράκι στα νοτιοδυτικά, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει στην Σπηλιανή. Πήρε το όνομά της λόγω των μεγάλων και λείων βότσαλων που διαθέτει τόσο έξω όσο και μέσα στη θάλασσα. Στην μία άκρη της παραλίας υπάρχει ένα κούφωμα στα βράχια και στην πίσω μεριά της μερικά δέντρα και θάμνοι.
Άγιος Σάββας: Θα την βρείτε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο. Μετά το κολύμπι μπορείτε να καθίσετε κάπου για φαγητό ή ποτό.
Πάλοι: παραθαλάσσιος παραδοσιακός οικισμός, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Μανδράκι. Διαθέτει εκτεταμένη αμμουδιά, θαλάσσια σπορ και αρκετές ταβέρνες για φαγητό.
Λιες: Απομονωμένη παραλία με βότσαλα. Εκτείνεται περίπου 1 χιλιόμετρο. Δεν διαθέτει φυσική σκιά, οπότε αν την επιλέξετε, να πάτε προετοιμασμένοι.
Παχιά Άμμος: Θα φτάσετε εκεί περπατώντας το μονοπάτι από τις Λιες, περίπου για 15 λεπτά. Θεωρείται η καλύτερη παραλία στο νησί, την επιλέγουν αρκετοί για ελεύθερο κάμπινγκ. Διαθέτει χοντρόκοκκη σκουρόχρωμη άμμο, ρηχά κρυστάλλινα νερά και αμμώδη βυθό.
Αυλάκι: Εδώ αρχίζει και δυσκολεύει η κατάσταση. Αυτός ο παραθαλάσσιος οικισμός βρίσκεται 19 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Μανδράκι. Αρκετά μεγάλο σημείο της διαδρομής είναι χωματόδρομος με στροφές. Στο παρελθόν αποτελούσε το λιμάνι της Νικιάς, πλέον όμως ο οικισμός έχει εγκαταλειφθεί και χρησιμεύει μόνο για κολύμπι. Υπάρχουν θερμά λουτρά, τα νερά των οποίων αναβλύζουν από τη θάλασσα. Στο παρελθόν υπήρχε σπα με λεκάνες με ζεστό νερό.
Τι λέτε λοιπόν; Φύγαμε για Νίσυρο; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι! Την προτείνουμε για για την ευγένεια και τη φιλοξενία των κατοίκων της, την αίσθηση που σου δίνει ότι είσαι σε άλλη εποχή, τους γραφικούς οικισμούς της και το καλό φαγητό της.